Leberknödelsuppe
Amióta a Brandstatthofban dolgozom, munkaadóim jobbnál jobb helyi, osztrák és német specialitásokkal kényeztetnek. 🙂 Így arra gondoltam, hogy Veletek is megosztom ezeket a recepteket, hátha valaki kedved kap elkészítéséhez. Sőt (!), én pedig elhatároztam, hogy ha a család, vagy barátok, ismerősök a későbbiekben vendégségbe jönnek hozzánk, akkor én is ezekkel a specialitásokkal fogom őket elkápráztatni, vagy megbotránkoztatni! 😀
A mai ebéd Leberknödelsuppe azaz májgombócleves volt – ami cseppet sem hasonlít az otthonira. 😀 Íme!
Hozzávalók 6 személyre:
– 75 dkg darált máj
– 4 tojás
– 2 db előre beáztatott, majd jól kinyomkodott szikkadt zsemle
– 10 dkg szoba hőmérsékletű vaj vagy margarin
– só
– bors
– zsemlemorzsa
– 1,5 l húsleves alaplé
– majoranna
– fokhagyma
– szerecsendió
– petrezselyem
– metélőhagyma
– olívaolaj
Elkészítés:
A vajat (vagy a margarint) keverjük össze a fűszerekkel és a petrezselyemmel, majd üssük rá a tojásokat. Adjuk hozzá a jól kinyomkodott zsemléket és keverjük össze. Kanalazzuk hozzá a darált májat, majd adjunk hozzá zsemlemorzsát. Ügyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl sűrű! Ízlés szerint sózzuk és borsózzuk, adjunk hozzá fokhagymát, majd pihentessük 30 percig!
Közben forraljuk fel a húsleves alaplevét. Formázzunk kb. öklömnyi (vagy olasz fagyi gombóc :D) nagyságú gombócokat és lassú tűzön főzzük kb. 25-30 percig (a gombóc nagyságától függően).
A gombócokat egy kevés levessel leöntve tejfölös uborkasalátával vagy ecetes krumplisalátával tálaljuk!!! 🙂
Tipp:
A gombócok formázásához nyugodtan használhatunk fagyis kanalat is.
Nem viccelek! 🙂 Ez volt a csavar! És isteni! Éljen az osztrák nemzeti konyha!