Leben in Österreich

Germknödel

Ismét egy receptet hoztam a mai napra. Ez az egyik kedvenc (de meg lehet, hogy a kedvenc) osztrák édességem. 🙂 Jó párszor ettem is már, legfőképp a síelések alkalmával a hüttékben, de itthon is kipróbáltuk – nem egyszer.

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához:

– 2,5 dkg élesztő
– 50 dkg liszt
– 3 dkg cukor
– 3 dl tej
– 1 tojás
– 10 dkg vaj
– csipetnyi só
– fél citrom reszelt héja

– 25 dkg szilvalekvár

A tetejére:

– olvasztott vaj vagy vaníliasodó
– 10 dkg darált mák porcukorral összekeverve

Elkészítés:
Az élesztőt cukros langyos tejben cukorral felfuttatjuk. Hozzákeverjük a lisztet, a csipetnyi sót, a tojást, a citromhéjat és az egészet tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és langyos helyen fél óráig kelesztjük. Lisztes gyúródeszkán a tésztából kerek lapokat készítünk egy bögre segítségével, melyek közepébe 1-1 teáskanál szilvalekvárt tesszük, és gombóccá formáljuk. Figyeljünk, hogy jól záródjanak, különben főzés közben kifolyhat a lekvár. A gombócokat félretesszük, és még egy kicsit kelesztjük. Addig egy lábasban vizet forralunk kevés sóval, fölé szűrőt helyezünk, úgy hogy ne lógjon a vízbe. Tegyük a gombócot a szűrőbe, fedjük le, és forró víz fölött 10-15 percig gőzöljük készre. A kész gombócokat öntsük le olvasztott vajjal vagy vaníliaöntettel, és szórjuk meg porcukros mákkal. Melegen tálaljuk.

A vaníliasodó elkészítése: 
2 egész tojást, 2 deci tejet, 8 deka cukorral és ízlés szerint vaníliát hidegen összekeverünk és tűzön krémmé főzzük. 


Mákoscici – mert, hogy Magyarországon ezt a nevet kapta 🙂


Tippek:
A tésztába tehetünk kristálycukor helyett kevés vaníliás cukrot is.
Párolás közben a fedőt ne emelgessük, mert összeesik a tészta.
A nyers gombócok lefagyaszthatók. 🙂
 gombócok forró vízben is kifőzhetők, senkit ne tartson vissza, ha nincs szűrője! 🙂
Leves után főételnek is kiváló, mert kiadós és laktató.
Kapható mirelit gőzgombóc, így csak a vaníliaöntetet kell elkészíteni és melegítés után máris tálalhatjuk a finom Germknödelt! 🙂

Neki is állok, mert borzasztóan megkívántam; ahogy a szilva fanyar íze keveredik az édes-mákos vanília öntettel! 😉






Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!