A tiroli helyi kis hüttékben lehet találkozni ezzel a tradicionális osztrák egytálétellel. Majdnem minden, ami a parasztgazdaságokban megterem a tányérra kerül. Mindegy, hogy a kandalló melletti padon vagy a napos teraszon fogyasztjuk a tiroli Gröstl, biztosan jól esik egy korsó sör társaságában. 😉
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE
Elkészítési idő: 1 1/2 óra
800 g burgonya
2 EK zsíradék
Só
Bors
1 TK szárított majoranna
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
200 g disznóhús
200 ml csontlé
4 db tojás
1 TK vaj
2 EK apróra vágott snidling
ELKÉSZÍTÉS
1. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és felkarikázzuk. Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk, a burgonyát aranysárgára pirítjuk; sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával és melegen félre tesszük.
2. A hagymát, fokhagymát finomra vágjuk, a disznóhúst felkockázzuk. Egy másik serpenyőben a hagymákat zsiradékon megfonnyasztjuk, hozzá adjuk a disznóhúst, fűszerezzük és kb. 5 perc alatt megsütjük. A csontlével felöntjük.
3. 4 db tükörtojást készítünk.
4. A burgonyát a hússal óvatosan összekeverjük, a tükörtojásokat ráhelyezzük és megszórjuk snidlinggel.
TIPP
Káposztasalátával tálaljuk.
Köszönöm, Imre! 🙂
Mi Pinzgauban elünk es itt is van egy Gröstl-nek nevezett etel, de teljesen mas, mint a tiroli.
Szakácsként dolgoztam közel 20 évet Tirolban, így gratula a recepthez. Csak annyit teszek hozzá hogy nagyon sokféle Gröstl létezik,egy igazi népi paraszt étel… Szóval a burgonya a fő összetevő és minden féle hús lehet benne.. de lehet sokféle zöldséggel is készíteni… esetleg a káposzta saláta helyett(aki nem bírja) bármilyen salátával fogyasztható. Jóétvágyat!!!
Mindenkinek ajánlom!!!!!!
Nem csak Tirolban, hanem Pinzgau-ban is ismeretes ez az egytálétel (Erdäpfel gröstl) kb ugyanezekkel a hozzávalókkal. Kóstoltam is, és otthon meg is csináltam, igaz Pinzgaurischul, de szerintem nagyon finom!!!!!!