Leben in Österreich

Gríz felfújt

Az eredetileg Stájerországból származó receptet 1891-ben készítette el először egy osztrák parasztasszony. Több évtizede kirándulók, síelők és helyiek kedvenc édessége lett.

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE

Elkészítési idő: 2 óra

500 ml tej

50 g vaj

100 g gríz

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

4-5 tojás

4 EK kristálycukor

10 EK eperlekvár

porcukor

zsiradék a forma kikenéséhez

ELKÉSZÍTÉS

1. A tejet és a vajat lassú tűzön felfőzzük, a grízt, a vaníliás cukrot és a csipet sót óvatosan hozzáadjuk és habverővel csomómentesre elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.

2. A kihűlt masszát krumplinyomón átnyomjuk.

3. Egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformát zsiradékkal kikenünk.

4. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy EK cukorral és vaniliás cukorral habosra keverjük. A fehérjét 3 EK cukorral kemény habbá verjük.

5. A sütőt 150 fokra melegítjük.

6. A tojássárgáját belekeverjük a grízmasszába, majd óvatosan a tojáshabot is hozzáforgatjuk. A formába öntjük a masszát és 60-70 perc alatt készre sütjük.

7. Az eperlekvárt kevés vízzel egy lábosban felmelegítjük.

8. A felfújtat porcukorral és eperlekvárral tálaljuk.

IMG_0810

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!