Az eredetileg Stájerországból származó receptet 1891-ben készítette el először egy osztrák parasztasszony. Több évtizede kirándulók, síelők és helyiek kedvenc édessége lett.
HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE
Elkészítési idő: 2 óra
500 ml tej
50 g vaj
100 g gríz
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
4-5 tojás
4 EK kristálycukor
10 EK eperlekvár
porcukor
zsiradék a forma kikenéséhez
ELKÉSZÍTÉS
1. A tejet és a vajat lassú tűzön felfőzzük, a grízt, a vaníliás cukrot és a csipet sót óvatosan hozzáadjuk és habverővel csomómentesre elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.
2. A kihűlt masszát krumplinyomón átnyomjuk.
3. Egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformát zsiradékkal kikenünk.
4. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját egy EK cukorral és vaniliás cukorral habosra keverjük. A fehérjét 3 EK cukorral kemény habbá verjük.
5. A sütőt 150 fokra melegítjük.
6. A tojássárgáját belekeverjük a grízmasszába, majd óvatosan a tojáshabot is hozzáforgatjuk. A formába öntjük a masszát és 60-70 perc alatt készre sütjük.
7. Az eperlekvárt kevés vízzel egy lábosban felmelegítjük.
8. A felfújtat porcukorral és eperlekvárral tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: