Burgerland az elmúlt években főként kitűnő welness hoteleiről, várairól és világörökségi helyszíneiről volt ismert. Itt az ideje azonban, hogy megismerjük a “Pannon régió” egy másik vonzerejét is, amely azzal hódít, hogy a régi hagyományokat új köntösben tálalja: luxusapartmant kínál egyszerű parasztházban, a tradicionális ételeket pedig új ízekkel bolondítja meg, csak azért, hogy minden a régi maradjon, de semmi se váljon unalmassá.
Magyarország határainak megnyitása a Schengen-tagországok felé már megtörtént. A képzeletbeli határon túl érezni lehet, hogy már Ausztriában vagyunk. Osztrák szigorral rendben tartott falvak váltják egymást, tisztára söpört járdák, gondozott házak, virágzó kertek mindenütt, mintha az itteni települések folyton “a legtakarosabb falu” címért versenyeznének.
Hipermarketek sehol sem rontják a városképet: Ausztriában nem engedélyezik a több ezer négyzetméteres mamutüzletek építését. Virágzik viszont a “házikereskedelem”: a kapualjakban árulják terményeiket, vagy csak kirakják a gyümölcsök mellé a becsületkasszát – itt még ez is működik.
A biogazdák által helyben termelt, friss élelmiszereknek köszönhet, hogy Burgenland az utóbbi években egy olyan régióva fejlődött, ahová már csak a kulináris élvezetekért is érdemes eljönni. A finoman sajtolt szőlő- és tökmagolaj, a Fertő-zugban termelt friss zöldségek és gyümölcsök, az egészségesen táplált mangalica, szürkemarha és liba, vagy a frissen fogott fogas remek alapanyagul szolgálnak az “új Pannon konyha” étel-remekeihez. Az új fogások nem zsírral, hanem olíva olajjal készülnek, a fűszereket pedig szintén frissen, helyben termesztik.
És hogy is lehetne teljes az étkezés a csodás burgenlandi borok nélkül? Bármerre járunk ezen a tájon, mindenütt gondozott szőlők futnak a dombhátakon, itt érlelődnek a fürtök a szinte egész éven át tartó napsütésben. A Fertő-tónál és a Fertő-tavi dombvidéken a Weißburgernder, a Welschriesling és a Grüner Veltliner a legismertebb borok, de vannak itt olyan specialitások is, mint a Ruster Ausbruch vagy a jégbor, amelyek a télen megfagyott szőlőszemekből készülnek.
A borkultúra Burgenlandban évszázados gyökerekre nyúlik vissza, és mindig is fontos szerepet játszott az itteniek életében. A hatalmas birtokokkal és kastélyokkal rendelkező Eszterházy-család is foglalkozott szőlőtermesztéssel és borászattal, az ő szolgálatukban álló Haydn például keresetének egy részét a családi pince boraiból kapta. A kismartoni kastély pincéjében ma már nem érlelődnek borok, a járatok a Burgenlandi Bormúzeumnak adnak helyet, ahol a hercegi bortermelés 250 évét kísérhetjük nyomon.
De a régi hagyomány nem szakadt meg: az Eszterházyak leszármazottai felépítették Ausztria legmodernebb technológiájával felszerelt borászatát Trausdorfban, amely méltó utódja lett az ősök “borbirodalmának”.
Az evés-ivás “fáradalmait” ki kell pihennünk valahol, és Burgenlandban akad bőven választék. A “megtartva újító” szemlélet a szálláshelyekre is érvényes: nagy divatja van az apartmanná alakított, gyönyörűen felújított parasztházaknak, Kellerstöckl-öknek (borospince fölé épített ház), sőt akad nagyúri kastély is, ahol a szobákat eredeti állapotukban állították vissza.
De válasszunk szállást akár egy felújított parasztházban vagy egy újjá varázsolt kastélyban, egy biztos: ottlétünk alatt úgy fogjuk érezni magunkat, mintha kedves ismerősökkel vendégeskednénk. Persze Burgenlandban nehéz is lenne nem otthon érezni magunkat. Bár az az idő már elmúlt, amikor ez a vidék a történelmi Magyarországhoz tartozott, még ma is sok magyar szót lehet hallani, akár a helyiek szájából, akár azokéból, akik felszolgálóként, szobalányként itt dolgoznak.
És bár a fizetések itt jóval magasabbak, mint odahaz, annak a régi beidegződésünknek, hogy a sógoréknál minden sokkal drágább, ideje búcsút mondani. Na nem azért, mintha lementek volna az osztrák árak, hanem, mert a magyarok kezdik utolérni őket. A benzin már most olcsóbb az osztrák oldalon, de az éttermi szolgáltatásokat és szállás árakat tekintve sincsenek már olyan nagy különbségek, mint néhány évtizeddel ezelőtt.
Mikor is lenne alkalmasabb útra kelni, mint most, amikor a Fertő-tó környéke számtalan izgalmas programmal – gasztronómiai, borászati fesztiválokkal, hangversenyekkel és kulturális estekkel – készül fogadásunkra? Útra fel!
Kommentek