Leben in Österreich

Betegállomány, táppénz, munkanélküli – avagy kórház utáni teendők

Immáron több, mint 3 hete újból itthon vagyok. Sok dolog az elmúlt időszakban nem történt, kisebb ügyintézni valók voltak a kórházban töltött napok révén. Szombat délelőtti napon engedtek ki a kórházból. Az Arztbrief-ben (zárójelentés) az állt, hogy 3 hétig fizikai munkát, terhelést nem végezhetek, és pár napig még fekvést javasolnak. Ezért hétfőn reggel a házi… Tovább »

Kórházi napló

A bejegyzésekkel jól elmaradtam, mivel 9 napot a Zell am See-i kórházban töltöttem. Öröm az ürömben a kellemes meglepetés és ledöbbenés, hogy két szomszédos ország egészségügyi ellátása között ég és föld a különbség. Sajnos… Március 14-én pénteken csak azért mentem a Zell am See-i kórházba, mert már három napja alhasi fájdalmaim voltak. Mivel a környező… Tovább »

Illatos fehérség

Mivel ma igazi tavaszias, napsütéses időnek örülhettünk, egy kis kirándulást tettem a közeli erdőben. Megtaláltam azt is, amiért indultam: apró, hófehér virágocskákat. Még tavaly március táján láttuk ezeket a kis virágokat először a hellbrunni kastély parkjában. Mi is – és rajtunk kívül még sokan – így kiáltottunk fel, mikor megláttuk: “Jé, hóvirág, milyen szép!” Közelebbről megszemlélve… Tovább »

Fűszeres töltött húsos palacsinta

A férjem már hetek óta nyúz, hogy el szeretné készíteni ezt a receptet. Tudjuk, hogy a lekváros, kakaós, túros palacsinta mellet léteznek a sós palacsinták. Szüleim isteni finom hús- vagy gombakrémmel töltött rántott palacsintája. A Nagyi Palacsintázójában kapható számos édes és sós palacsinták mellett, most megosztunk veletek még egyet. HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE Elkészítési idő: 1… Tovább »

Egy malom története

Az egyik dolog, amiért szeretem ezt az országot, az a hagyományok őrzése. Sok száz évvel ezelőtt megszületett valami és a mai napig él és működik. Ezért is mondom azt, hogy Ausztria egy élhető ország, lehet boldogulni, mint ahogy azt az alábbi példa is jól mutatja. Az Illy-malomban generációkról generációra száll a gabona termesztés és őrlés…. Tovább »

Gríz felfújt

Az eredetileg Stájerországból származó receptet 1891-ben készítette el először egy osztrák parasztasszony. Több évtizede kirándulók, síelők és helyiek kedvenc édessége lett. HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE Elkészítési idő: 2 óra 500 ml tej 50 g vaj 100 g gríz 1 csomag vaníliás cukor 1 csipet só 4-5 tojás 4 EK kristálycukor 10 EK eperlekvár porcukor zsiradék a… Tovább »

Coffee time – interjú

A 32 éves Gáborral egy kávézóban találkoztam. Ő volt az első szerencsés, akivel “interjút” készíthettem. Ezért örök hála és köszönet neki, terveihez pedig kitartást és sok sikert kívánok! 🙂 – Mióta vagy Ausztriában? – 2012. szeptember. – Egyedül jöttél vagy családdal? – Feleségemmel. – Hol laktok? – Salzburgerlandban, egy kis faluban. Egy kisebb, új építésű… Tovább »

Tiroli Gröstl

A tiroli helyi kis hüttékben lehet találkozni ezzel a tradicionális osztrák egytálétellel. Majdnem minden, ami a parasztgazdaságokban megterem a tányérra kerül. Mindegy, hogy a kandalló melletti padon vagy a napos teraszon fogyasztjuk a tiroli Gröstl, biztosan jól esik egy korsó sör társaságában. 😉 HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE Elkészítési idő: 1 1/2 óra 800 g burgonya 2… Tovább »

Vízkereszt (vagy amit akartok)

Anno Anna barátnőmmel megnéztük a Vígszínházban a Quimby közreműködésével. Szuper volt! Eddigi egyik legjobb színház élményeim közé sorolom. De ez a bejegyzés most nem erről szól! 🙂 A vízkereszt (más néven háromkirályok vagy epifánia) keresztény ünnep, amelyet sok helyen, így Ausztriában is január 6-án ünnepelnek. Az ünnep osztrák (és német) elnevezése Dreikönigfest. Kezdetben (4. század) először Jézus születésnapját, karácsonyt ünnepelték. Napjainkban a nyugati kereszténység… Tovább »

Újév bajjal jár

Nem indult jól az új év, ami az egészségemet illeti. 3 napja reggel, munkába menet elestem a lépcsőn. Olyan filmbe illő volt. Lépek ki a kapun, első lépcsőfok és már érzed, hogy a levegőben vagy és nincs visszaút. A kb. 1 másodperces esés alatt viszont sikerült végig gondolnom: 1. tuti elesek, mert a lábaim már… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!